Nieuwsberichten


TV Meierij  maakte een korte compilatie van de opening van de expositie.
De link naar deze uitzending in "Rondje Rooi" vind je HIER

 


Op 6 maart 2015 is om 15.00 uur 's middags de expositie gestart van Ine Beerens en Harry Passier (Harrysch)

Wat schreef de krant:

Mooi Rooi Krant 7 maart 2016

Rooise exposanten schenken gezamenlijk werkstuk

 

Sint-Oedenrode - 'Onzen Torre.' Zo heet het schilderij dat de Rooise autodidactische schilders Ine Beerens en Harry Passier samen hebben gemaakt en geschonken aan de Stichting Knoptorenkerk met de opdracht hun kunstwerk naar eigen goeddunken te gelde te maken ten bate van de Knoptorenkerk. Ze hebben het schilderij speciaal gemaakt ter gelegenheid van hun gezamenlijke duo-expositie in Mariëndael (tot en met 20 april), die zondag is geopend. Toen werd ook het geschonken schilderij onthuld.

Het werkstuk van beide Rooise amateurschilders toont een dominante Knoptoren in gezelschap van werelderfgoederen zoals het Atomium, de Eiffeltoren en het Vaticaan. 'Onzen Torre' laat volgens de makers de plaats zien van de Knoptorenkerk binnen de Rooise gemeenschap. 'Een plaats waar vreugde en verdriet, cultuur en vertier elkaar afwisselen,' aldus Ine Beerens en Harry Passier. Zij lichtten hun gezamenlijk werk als volgt toe: 'Het schilderij geeft de gehoorzaamheid weer aan de kerkelijke en wereldlijke macht. Ze heeft zich door de jaren heen aangepast aan innovatie en techniek. Wijwater en Wifi zijn haar niet vreemd. De antenne op het Vaticaan heeft een directe verbinding met de Russische Spoetnik, die linksboven in het schilderij te zien is, en bedoeld als symbool van de verbinding tussen verschillende wezenlijkheden of culturen.'

Het exclusieve schilderij is in twee verschillende stijlen en materialen geschilderd. De lucht, de Knoptoren met kerk en de boompjes zijn in acryl geschilderd door Harry Passier. Het omliggende Werelderfgoed en de achterliggende horizon zijn geschilderd in olieverf door Ine Beerens.
Johan Zwart, voorzitter van de Stichting Knoptorenkerk, nam het schilderij dankbaar in ontvangst. Hij kreeg het warm van dit schilderij, zo vertelde hij de genodigden in een bomvolle zaal van Mariëndael.
Voorzitter van Roois Kultuur Kontakt, Riet Meijs, verklapte in haar inleiding dat Ine Beerens pas sinds 2014 schildert. 'Dat is niet te geloven als je de kwaliteit ziet.' Zij attendeerde de aanwezigen speciaal op de ogen in de portretten van Ine Beerens: 'Jouw schilderwerk ontroert.' Tot Harry Passier: 'Jij schildert een beeld van jouw werkelijkheid. Het gaat jou om de beleving van het doen.' Docent en beeldend kunstenaar Adri Frigge sprak via een videoboodschap tot Harry Passier: 'Je beschikt over veel mogelijkheden, je hebt veel in je mars.'

De opening werd stijlvol opgeluisterd door pianomuziek gespeeld door pianodocent Jos Friedrich uit Sittard, de echtgenoot van Nicole Krijnen, dirigent van koor Polyhymnia. Nicole Friedrich-Krijnen verklapte dat ze begin volgend jaar, samen met Jos, in Sint-Oedenrode komt wonen. De exposanten Ine Beerens en Harry Passier schilderen en exposeren niet alleen samen, ze zingen ook beiden bij Polyhymnia. Vandaar de muzikale aanwezigheid van beide professionele muziekdocenten bij de opening van hun duo-expositie.

 

 

 

Op de achterkant van het schilderij staat de volgende verklaring:

Sint –Oedenrode, 6 maart  2016 
                                                              

De afbeelding van het schilderij “Onzen Torre” laat zien wat de plaats van de Knoptorenkerk is binnen de gemeenschap. Deze kerk is een belangrijk middelpunt geworden in de Rooise samenbeleving. Een plaats waar vreugde en verdriet, cultuur en vertier elkaar afwisselen. Het schilderij geeft de gehoorzaamheid weer aan de kerkelijke en aan de wereldlijke macht. Ze heeft zich door de jaren heen aangepast aan innovatie en techniek. Wijwater en WiFi zijn haar niet vreemd. De antenne op het Vaticaan heeft een directe verbinding met de Russische Spoetnik die linksboven is te zien, bedoeld als symbool van de verbinding tussen verschillende wezenlijkheden of culturen. De plaats van de Knoptoren, midden in ons grote Werelderfgoed, voelt als vanzelfsprekend. We zijn er fier op dat deze prachtige Knoptoren zo dicht bij ons staat.

 
                                                                                    ~~~~~~~~\/~~~~~~~~
Het schilderij is in twee verschillende stijlen en materialen geschilderd.
De lucht, de Knoptoren met kerk en de boompjes zijn in acryl geschilderd door Harry Passier. Het omliggende Werelderfgoed en de achterliggende horizon zijn geschilderd in olieverf door Ine Beerens-Trum. De dubbele omlijsting bevat een koordlijst die de verbondenheid met het hoofdonderwerp symboliseert. De Lijst is beschikbaar gesteld door De Inlijsterij – Kunst in Lijsten  uit Sint-Oedenrode.

Op 6 maart 2016 is het schilderij zonder enige vorm van vergoeding  aan de Stichting Knoptorenkerk overgedragen. Dit met de opdracht om ten bate van de Knoptorenkerk deze geste naar eigen goeddunken te gelde te maken.

~~~~~~~~\/~~~~~~~~   

Vriend en Fotograaf Willem Witte maakte een eigen  impressie van de opening. Klik HIER